Anna Lindh Citat

Famous Quotes

Jump to: navigation, search
Anna Lindh
Förstora
Anna Lindh

Anna Lindh (19 juni 1957 – 11 september 2003) var en svensk politiker politiker (socialdemokrat), Sveriges utrikesminister 1998-2003.

Innehåll

Förenta nationerna

  • "FN:s säkerhetsråd är kärnan i den internationella säkerhetsordningen. Rådets medlemmar har ett tungt politiskt och folkrättsligt ansvar. Dess beslut är bindande för alla FN:s medlemsländer och kan ha långtgående konsekvenser. FN har legitimiteten och står som garant för att rätt ska gå före makt och godtycklighet i världspolitiken. Men det förutsätter att rådet är berett att fatta svåra beslut och att inte nödvändiga beslut blockeras genom ett veto. Likaväl som FN:s auktoritet urholkas om någon eller några skulle agera på egen hand, urholkas rådets auktoritet om vi utesluter möjligheten för FN att använda väpnade insatser."
    • Tal vid Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen, 19 januari 2003.
  • "Behovet av ett starkt FN är tydligare än någonsin. FN är det globala forum där vi når lösningar på avgörande världsfrågor. Ingen annan organisation har dess bredd av politiska och ekonomiska instrument. FN måste vara den ledande aktören när det gäller insatser för en tryggare och fredligare värld."
    • Tal vid Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen, 19 januari 2003.
  • "Jag är mycket positiv till Kofi Annans uppmaning till nytänkande kring FN:s organ. (…) Det är viktigt att FN moderniseras. Säkerhetsrådet måste vara både relevant och handlingskraftigt. (…) Annans klarspråk är uppfriskande. Jag hoppas att det leder till kraftsamling bakom hans strävan att stärka och effektivisera FN."
    • Uttalande den 9 september 2003 med anledning av generalsekreterare Kofi Annans rapport om Millenniemålen.

Europeiska unionen

  • "Hade EU haft en gemensam utrikespolitik för femton år sedan hade vi i Europa kunnat undvika tio års krig, tiotusentals döda, hundratusentals flyktingar från Balkan, före detta Jugoslavien. Vi hade inte en gemensam utrikespolitik - och kriget, tragedierna var ett faktum."
    • Tal i Almedalen den 10 juli 2003.
  • "Jag var i Serbien för några månader sedan när deras premiärminister Djindic blev mördad. Det var fruktansvärt att se sorgen, och traumat efter den skjutna Djindic, men de klarade det utan att det blev krig. För några år sedan hade det blivit krig i Serbien. Nu är det tack vare EU som man har fått samarbetsavtal mellan Serbien och Montenegro, en stark demokrati, rättsäkerhet och respekt för mänskliga rättigheter i hela Balkan."
    • Tal i Almedalen den 10 juli 2003.
  • "EU har inte klarat att få fred i Mellanöstern. Men hade inte EU funnits hade det inte ens funnits någon palestinsk myndighet, knappt några palestinska skolor eller sjukvård för palestinska barn. Det hade inte funnits någon fredsplan, eller färdplan, som nu ändå är grunden för den bräckliga väg mot fred som har påbörjats."
    • Tal i Almedalen den 10 juli 2003.
  • "Jag tycker det är viktigt att alla som oroar sig över att vi ska få en värld som vi kallar unipolär - där ett enda stort land bestämmer dagordningen, där bara USA fattar beslut om vad som är rätt eller fel - att de kan se att EU inte ska bildas som en motvikt eller motpol till USA. (…) EU behövs för att balansera USA."
    • Tal i Almedalen den 10 juli 2003.
  • "Medlemsländerna bör kunna bistå en medlemsstat som drabbas av internationell terrorism, främst med humanitärt bistånd och civila räddningsinsatser, och om nödvändigt med militära resurser under civil ledning för att skydda befolkningen.

    Det innebär inte en utveckling mot en militärallians. EU är och ska förbli en politisk allians på mellanstatlighetens grund, som inte heller i framtiden ska utvecklas till en militärallians med ömsesidiga försvarsförpliktelser.

    Vi bör däremot stärka vårt politiska samarbete."

    • Tal vid Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen den 19 januari 2003.
  • "För utan tvivel är man inte riktigt klok som Tage Danielsson en gång sa. Och det är samma sak med vår eurodebatt. Det är viktigt att ta osäkerheten, frågorna och tvivlet på stort allvar."
    • Tal i Almedalen den 10 juli 2003.
  • "Euron finns idag, euron fungerar idag, i alla länder där euron finns har man blivit ännu mer nöjda jämfört med när man införde euron. Det vi har kunnat se är att handeln ökar inom euroblocket men den ökar också med länderna utanför, mer än vad den svenska handeln ökar. Och när handeln ökar innebär det att investeringarna ökar; när investeringarna ökar innebär det att jobben blir fler; och när jobben blir fler då får man större skatteinkomster till samhället."
    • Tal i Almedalen den 10 juli 2003.

Irakkriget

  • "I slutänden är det säkerhetsrådet som ska avgöra vilka konsekvenser inspektörernas slutsatser ska leda till. Det är avgörande att alla, inklusive USA, respekterar vapeninspektörernas tidskrav och FN:s beslutsrätt."
    • Tal vid Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen, 19 januari 2003.

Israel/Palestina-konflikten

  • "Sharon gick till val på att skapa säkerhet, men resultatet är det motsatta. Israels regering bär huvudansvaret för den nuvarande krisen.

    Men palestinska självmordsbombningar och andra terroraktioner mot oskyldiga israeler är också hänsynslösa illdåd som bara kan fördömas. Det är helt oacceptabelt att extremister och fundamentalister bedriver en värvningskampanj bland unga människor i de palestinska områdena. Den palestinska myndigheten måste ta sitt ansvar och använda alla lagliga medel för att gripa och ställa de skyldiga inför rätta."

    • Inledningsanförande vid Mellanösterndebatt i riksdagen den 21 mars 2002.
  • "Freden är möjlig. Men frågan är hur högt priset för de båda folken ska tillåtas bli under vägen dit, och hur våldsspiralen påverkar människor uppfattning om vad fred egentligen är.

    Nu måste båda parter ta sitt ansvar för att inte ge extremisterna vetorätt över regionens framtid. Hatpropagandan måste stoppas och förtroendet byggas upp på nytt, steg för steg, mot en fredlig och rättvis lösning. Här spelar fredskrafterna på båda sidor, som trots motstånd arbetar vidare med mod och envishet, en viktig roll. De har vårt starka stöd."

    • Inledningsanförande vid Mellanösterndebatt i riksdagen den 21 mars 2002.

Mänskliga rättigheter

  • "Mänskliga rättigheter handlar om de klassiska politiska friheterna, om de religiösa friheterna - men också om ekonomiska och sociala rättigheter.

    Nu är de också på svenska näringslivets dagordning, vilket jag tycker är mycket glädjande därför att ni har instrument att påverka.

    När jag var miljöminister hade jag ett mycket nära samarbete med svenska företag som verkligen gick i spetsen när det gällde miljötänkande i företagsvärlden.

    Det fanns olika skäl till företagens engagemang: Vissa gjorde det för att de hade en VD som var särskilt intresserad och drivande, som Leif Johansson på Volvo. Andra för att det var kommersiellt gångbart, för att de helt enkelt kände att det låg i tiden. Och i efterhand kunde många av dem vittna om att det som var miljövänligt också var ekonomiskt hållbart.

    Men oavsett varför man började närma sig miljöfrågorna skapade det positiva cirklar där svenska företag sporrade varann, där konsumenterna och olika organisationer drev på, och där samtidigt Sverige, med stor trovärdighet, drev miljöfrågorna i olika internationella fora. Idag är det en orimlighet att ett ledande svenskt företag skulle sakna en miljöpolicy.

    Jag tror att vi nu är i motsvarande läge när det gäller mänskliga rättigheter. När FN-chefen Kofi Annan lanserade sin vision "Global Compact" i januari 1999 på World Economic Forum i Davos, om 'Good global citizenship' för mänskliga rättigheter, arbetsrätt och miljö, var responsen massiv från företag, regeringar, organisationer och enskilda. Den översteg hans vildaste förväntningar och efter ett halvårs påtryckningar var han helt enkelt tvungna att konkretisera och permanenta visionen. Nu har Global Compact en fast organisation och leds av förre ABB-chefen Göran Lindahl.

    Det är naturligt att företagen har en roll när det gäller mänskliga rättigheter. Hälften av världens 100 största ekonomier är idag företag och företag spelar en central roll i människors liv.

    Många företag är globala och kan sprida goda exempel och verka för positiva förändringar i de samhällen de verkar. Precis som när det gäller miljön tror jag att det personliga engagemanget kommer att vara en viktig drivkraft.

    Men det ligger också i företagens eget intresse. När livsstil och värderingar blir allt viktigare är det farligt att riskera sitt varumärke. Jag är övertygad om att svenska konsumenter är beredda att betala de eventuellt ökade kostnader som det kan innebära att respektera de mänskliga rättigheterna.

    Det är också nödvändigt för att vi ska kunna möta globaliseringens problem. Vi vet att globaliseringen kan skapa ökad välfärd, ökad läskunnighet och minskad fattigdom."

    • Tal vid SNS/Amnesty-konferensen "Mänskliga rättigheter - företagens ansvar", 6 september 2001.

Jämställdhet

  • "Madeleine Albright gjorde en oerhört viktig grej. Hon bildade Utrikesministrarnas kvinnliga klubb, och bjöd på middag en gång om året i New York. Det gav en del prestige till oss andra kvinnliga kolleger."
    • Aftonbladet den 7 januari 2001.

Terrorism

  • "Vi ser att kampen mot internationell terrorism får legitimera också inhemska konflikter som i Tjetjenien, angrepp på den palestinska myndigheten eller att rättssäkerheten får stryka på foten. Sverige har därför drivit rättsäkerheten i EU:s nya system för spärrande av terroristers tillgångar som bygger på tydliga kriterier, ordentlig bevisvärdering, undantag för livets nödtorft och möjlighet till överprövning och rätt till skadestånd om ett beslut blivit fel. När det gäller de tre svenskar som fått sina tillgångar spärrade efter beslut i FN:s sanktionskommitté, har UD, utan att värdera bevisningen mot dem, förmedlat deras krav på omprövning av beslutet till sanktionskommittén."
    • Debattartikel i Göteborgs-Posten den 20 december 2001.

Externa länkar

Svenska Wikipedia har en artikel om:
Anna Lindh